29 Eylül 2011 Perşembe

Euroleague Serüveni Başlıyor | İlk Rakip PAOK

Geçen sene basketbolu yakından takip etmeyenlere bile kendini zorla izlettiren ve gönüllerde taht kuran takımımız, hakettiği yere doğru çıkmak için kazanması gereken 3 maçtan ilkine yarın çıkacak.

Aslında bu yazının büyük bir bölümünün PAOK ile ilgili olması lazımdı ama takımımız kağıt üzerinde o kadar ağır basıyor ve buna rağmen Oktay Mahmuti'nin işi sıkı tutacağına adım kadar eminim ki PAOK'un yanı sıra Galatasaray-Euroleague özelinde de yazmaya çalışacağım.

Öncelikle Euroleague Galatasaraylı basketbolseverlerin uzun süredir hasretle beklediği bir organizasyon, futbolla yakından ilgilenenler Şampiyonlar Ligi müziğini Samiyen'de duymaya ne kadar hasretse biz ondan kat be kat fazla "I Feel Devotion"u Galatasaray için söylemeye hasretiz. Yıllarca Galatasaray taraftarlarının Euroleague heyecanını tadabilmesi için Efes'in maçlarına gitmeye mecbur kalmasıyla benzer bir durum aslında bu, devrimi geçen sene başında başlattık, Euroleague'e girersek de bu devrimin en üst noktası olacak.

Hepimizin telaffuz etmekten çekindiği 2. bir ihtimal daha var yalnız: Euroleague'e girememek. İşte bu noktada belki 1 hafta, belki daha uzun süre üzüntümüzden kendimize gelemeyiz ama bunun dünyanın sonu olmadığını,  sponsorunu sezonun başlamasına bu kadar kısa süre kaldığı anda kaybeden ve Euroleague Ön Elemeleri'nde bu durum beni her ne kadar sevindirse de sadece "Galatasaray" ismiyle mücadele edecek bu takımın desteğimize geçen senekinden de daha fazla ihtiyacı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Şuan için bunu düşünmek gereksiz belki ama bu takım olur da Euroleague'e giremezse Eurocup'ın en büyük adayıdır ve belki de kadınlardan sonra erkeklerde de Eurocup Şampiyonu olabilmek düşüncesi şuan en kötü ihtimal olarak cebimizde duruyor. Bunun da bilinciyle, bu takıma sonuç ne olursa olsun her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız. Bunun haklı gururu ile geçen sene olduğu gibi sene sonunda yine başımız dik dolaşacağımıza da eminim.

Gelelim ilk rakibimiz PAOK'a. Kuralar ilk çekildiğinde finale çıkasıya kadar oynayacağımız 2 maç için iyi bir kura çektiğimizi düşünmüştüm, şuan da aynı fikirdeyim desem yanlış olmaz. Önce pozisyonlarına göre kadrolarını yazalım, daha sonra da önemli oyuncularından bahsedelim.

PG: Rashad Wright - Dante Stiggers
SG: JR Giddens - Michalis Giannakidis
SF: Ioannis Kalampokis - Dimitris Kalampakas - Dimitris Arapis
PF: Dimos Dikoudis - Marcus Goree - Efthimios Tsakarelis
C: Martynas Andriuskevicius - Nikos Kalles

Not: Corey Maggette transferleri gerçekleşmedi.

Kadrodan görüldüğü üzere basketbolseverlerin yakından tanıdığı 3-4 oyuncunun yanında Yunan oyuncular takviyeli bir takım PAOK.

Guard rotasyonunu iki Amerikalı'ya teslim etmişler, bunlardan birincisi eski Efesli Rashad Wright, diğeri ise Jerry Johnson'dan hallice Dante Stiggers. Burada bizim bir avantajımız olabilir, zira guardların ikili oyun oynamasına izin vermeyen ve zaman zaman sinir bozucu olan savunmamız ile bu 2 Amerikalıyı kontrolden çıkarıp maçın bizim için çok rahat geçmesini sağlayabiliriz.

2 numarada takımının en önemli sayı opsiyonu olmasını beklediğimiz JR Giddens var. Geçen sene Prokom'u Daniel Ewing ile beraber taşıyan Giddens müthiş bir skor opsiyonu ama takıma katılalı 3 gün olmuş ve Marcus Goree ile birlikte hiçbir hazırlık maçında oynayamamışlar. Yine de gününde olduğunda can yakabilecek, 20 sayı baremini rahatlıkla aşabilecek bir oyuncu, savunmamız da onun üzerine konsantre olacaktır zaten. Giddens'ın bir diğer özelliği ise yemek yemeyi çok sevmesi. Twitter'da her gün düzenli olarak yediği yemeklerin fotoğraflarını paylaştığı için Valencia'nın onunla anlaştıktan 2 hafta sonra kontratını feshettiğini söylemeden geçmeyelim. Kısacası "Büyük yetenek ama sorunlu oyuncu" sıfatını layığıyla taşıyanlardan... Takımın kısa rotasyonundaki diğer önemli oyuncusu ise tecrübeli oyuncu Kalampokis. Takımdaki 3 numara eksiği yüzünden JR Giddens ile zaman zaman 3 numara pozisyonunu da paylaşacaklar. Bu takımın en tecrübeli 3 oyuncusundan biri olan Kalampokis, Eurobasket 2009'da Yunanistan Milli Takımı'nın bronz madalya kazanan kadrosunda da yer alıyordu. Ceza şutlarını iyi atan ve oyunun her alanına katkı yapan Kalampokis de dikkat etmemiz gereken bir diğer oyuncu.

PAOK'un uzun rotasyonuna baktığımızda Avrupa'da isim yapmış ve basketbolseverlerin iyi tanıyacağı 3 isim görüyoruz. Dikoudis, Andriuskevicius ve Goree. Dikoudis çok değil 5-6 sene önce Yunanistan Milli Takımı'nın en önemli uzunlarından biriydi. 2.08 boyundaki oyuncu zaman zaman 5 numarada da görev yapabiliyor, hücumda içeriden dışarıdan ve ikili oyunlarda mükemmel bir uzun, mücadelesi üst seviyede ve iyi bir ribaundçu aynı zamanda, kısacası komple bir 4 numara. Kariyerinde birçok ödül ve şampiyonluk bulunan, benim de bir zamanlar en beğendiğim oyunculardan olan Dikoudis son yıllarında ise bir düşüş yaşamış ve kariyerinin son dönemlerinde şimdi PAOK'da. Savunmada Giddens ile birlikte en fazla dikkat etmemiz gereken oyuncu olduğu ise açık. Litvanya'nın geçmişte umut bağladığı ama bir türlü beklenilen patlamayı yapamayan Andriuskevicius pota altında 2.18'lik boyuyla özellikle hücum tarafında bize zor anlar yaşatabilir. Savunmada ise en büyük silahımız olan ikili oyunlarda özellikle Andric'e karşı büyük zaafiyet yaşayacaktır, sahada olduğu dakikalarda bunu bol bol kullanacağız zaten. Diğer bir önemli isim Marcus Goree de JR Giddens gibi takıma katılalı henüz 3 gün olmuş ve nasıl bir katkı vereceği meçhul. 2001-2007 yılları arasında Euroleague'in önemli oyuncularından biri olarak sayabileceğimiz Goree son 3-4 senesini ise gözden uzaklarda geçirdi. Yine de kumaşı belli ve bu takımın en önemli 4-5 oyuncusundan biri. Pivot pozisyonunda oynayan Kalles ise yine hücumda PAOK'un katkı beklediği isimlerden biri.

Tüm bu bilgilerden sonra maç için beklentim rahat geçeceği yönünde. Sezon başında o uyumu yakalamak zordur ama oynadığımız 9 hazırlık maçı ile erken form tutma konusunda sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. Geçen sene kadro bazında çok zayıf olan kadromuzun da bu sene herkesle başabaş oynayabilecek şekilde güçlenmesiyle ve bu takımın başında Oktay Mahmuti'nin olduğunu da hatırlayarak bu maçı kazanıp Asvel-Gravelines maçının galibini bekleyeceğimize dair inancım tam.