17 Kasım 2011 Perşembe

Haklı Gururumuz | Rakip Barcelona

Sonunda beklediğimiz maç geldi çattı. Bu maçın belki sıralamayı etkileyecek bir önemi yok ama Barcelona maçı bu takımın nerelerden nerelere geldiğini ve ne kadar büyük bir iş yaptığımızı en iyi anlayacağımız, zaman zaman maç içinde duygusallaşabileceğimiz ve Avrupa'daki aktif oyuncular içinde en iyi oyunculardan bazılarını ağırlayacağımız bir karşılaşma olacak. O yüzden biz haklı gururumuzu yaşayacağız, burada da bu sene sanırım yaptığım en keyifli analiz olması muhtemel olan Barcelona takımının analizine geçiyorum.


PG: Marcelinho Huertas - Victor Sada
SG: Juan Carlos Navarro - Joe Ingles
SF: Chuck Eidson - Pete Mickael - Xavier Rabaseda
PF: Erazem Lorbek - CJ Wallace
C:  Boniface Ndong - Fran Vazquez - Kosta Perovic

Barcelona geçen sene yine iyi olan ama 1-2 oyuncusu sakatlandığında sıkıntı yaşadığı kadrosuna bu sene nokta transferler yaptı. NBA'e gönderdikleri Rubio yerine Huertas geldi, geçen sene Mickael'in sakatlığında büyük sorun yaşadıkları kısa forvet pozisyonuna o pozisyonun belki de en iyisi Chuck Eidson geldi, Terrence Morris yerine de şutör uzun CJ Wallace geldi. Genel olarak baktığımız zaman 8 oyuncuları çok üst düzeyde, Victor Sada da çok yetenekli olmasa da savunma sertliği ve agresifliğiyle bu takıma ayak uydurabilen bir isim. Kısacası 9 kişilik çok sağlam bir rotasyonları olduğunu söyleyebiliriz, 12 kişilik yıldızlar karması yerine bu şekilde 8+1+3'lük bir rotasyon onlar için daha doğru tercih olabilir.

Guard rotasyonunda Huertas Euroleague'de Prigoni ile birlikte en yaratıcı 2 oyuncudan biri, hatta bir gün takımımızda görmek istediklerimden... Yedeği Sada da yukarıda bahsettiğim gibi savunmada inanılmaz işler yapabiliyor, zayıf olan ceza şutlarını da bu sene geliştirmiş gözüküyor ama o oyundayken savunmamız ile sonuca gitmemiz olası. 2 numarada anlatmaya lüzum görmediğim Navarro var, onun yedeği Joe Ingles gibi gözükse de maç içinde Chuck Eidson 2 numaraya geçiyor ve birden inanılmaz fizikli bir takıma bürünebiliyorlar.
3 numarada ilk isimleri All-Around tabirinin babalarından Chuck Eidson... Chuck Eidson'ı 4 sene önce almaya çok yaklaşmışken alamayışımız aklıma geliyor birden, bu adam 2.02'lik boyuyla oyun kurar, bir şekilde sayı bulur, inanılmaz top çalar ki geçen senenin bu alanda Euroleague lideri, blok yapar, kısacası her şey yapar ve en önemlisi de lider bir oyuncudur, bulunduğu takımı 1 seviye yukarı çıkartır. Eidson'ın yedeği yine her takımın kadrosunda görmek isteyeceği, fizikli 3 numaraların en iyilerinden olan Pete Mickael. Geçen sene sakatlık sorunu yaşaması Barcelona'nın F4 yapamamasının ana nedeniydi.

Uzun rotasyonu, özellikle pivot rotasyonu Barcelona'nın en büyük silahlarından biri. 4 numarada Euroleague için 4 numarada çok güçlü kalan ve müthiş bir hücum silahı olan Erazem Lorbek bulunuyor. Yedeği CJ Wallace fazla süre alamasa da özellikle dış şutları ve mücadelesi ile yabana atılmayacak bir isim. Pivot pozisyonunda ise birbirinden etkili 3 isim; Ndong, Vazquez ve Perovic var. Ndong kol uzunluğu ile savunmada caydırıcı, hücumda ise özellikle ikili oyunlardan sonra Huertas'ın verdiği Alley-oop paslarını rahatça smaçlayabilen bir isim. Vazquez Euroleague'in tüm zamanlar blok lideri zaten, o da Ndong ile benzer özellikler taşıyor. Perovic ise bu ikilinin aksine savunmada 2.17'lik boyuna ve fiziğine rağmen zaman zaman yumuşak kalsa da hücumda alçak postta önemli bir tehdit oluşturuyor. Ndong-Vazquez-Perovic üçlüsünün pota altından kolayca bulduğu ve smaçla bitirdiği pozisyonları ne kadar azaltabilirsek o kadar şansımız olur, çünkü şutlarının girmemeye başladığı gibi bir durumda ilk yönelecekleri yer burası olacak. Aynı zamanda uzunları nasıl besleyeceğimiz de önemli, çünkü pota altında Andric, Zaza ve Furkan'ın topla buluştursak bile karşılarında blok canavarı oyuncular olacak, bu pota altı uzunlarına karşı bir şekilde kolay sayıya gitmenin yolunu bulmalıyız, bu da muhtemelen tempo yapmamız ve Shumpert'ın 4 numarada özellikle Lorbek'e karşı iyi bir maç çıkarmasıyla mümkün olabilir gibi gözüküyor.

Görüldüğü üzere işimiz hiç de kolay değil. Euroleague'in Cska Msokova ile birlikte en büyük 2 favorisinden biri ile oynayacağız. Barcelona ciddi oynadığında kazanma şansımız çok az ama taraftar gücü takımımızın yanında olursa, iyi bir atmosfer yaratırsak ve önemli oyuncularımız da gününde olursa bir sürprize de imza atabiliriz.

Kilit Eşleşmeler: Lakovic - Navarro, Shipp - Eidson, Songaila/Shumpert - Lorbek

Lakovic'in yıllarca formasını giydiği eski takımına karşı oynayacağı maçta karşısında Navarro var. Bu eşleşmenin basketbolseverleri şimdiden heyecanlandırdığına eminim zaten. Diğer tarafta 3 numarada çok yetenekli bir oyuncu olmasının yanında Shipp'e karşı fizik üstünlüğü bulunan bir Eidson var. Orayı ne kadar az hasarlı atlatacağımız önemli bir faktör olacak. Son olarak da maçı dengede götürmek istiyorsak Lorbek'e karşı Songaila ve Shumpert ikilisinin ikisinden de iyi katkı almak zorundayız.

Önemli Faktörler: Navarro'yu yavaşlatmak, Lorbek'in post oyunlarını savunabilmek, kolay sayıya gidebileceğimiz pozisyonlar bulmak...

Son olarak her ne kadar çok güçlü bir takımla oynayacak olsak da bugün Galatasaraylı basketbolseverlerin bayram günü. Maç sonunda yüzlerimizde gülümseme ve haklı gururumuzla salondan ayrılacağımızı bilmek, maç sırasında geçmişi gözümüzün önüne getirmek ilginç bir deneyim olacak.