27 Ekim 2011 Perşembe

Beklenen Gün Geldi | Rakip Unics Kazan

Beklenen gün sonunda geldi çattı ve geçen seneden beri çok özlediğimiz bu takıma bugün kavuşuyoruz. Bugün Euroleague'in lugatına "Abdi Ipekci Atmosphere" ve "Gala Fans" tamlamaları da gireceği gün, yani bugün de bir milat. Ne kadar heyecanlı olduğumu ve tüm sezon boyunca çok az maç kaçırmasına rağmen final serisinde salonda olamayan benim bu maçı ne kadar zamandır beklediğimi anlatmaya kelimeler yetmez. Gündem çok yoğun olduğu için ve bu maça özel olarak hazırlandığımız için bu yazıyı ancak şimdi yazabildim, o yüzden fazla vakit kaybetmeden Unics Kazan'a geçelim.


PG: Lynn Greer - Petr Samoylenko - Dmitri Golovin
SG: Henry Domercant - Terrell Lyday - Zakhar Pashutin
SF: Kelly McCarty - (Henry Domercant)
PF: Mike Wilkinson - Vladimir Veremeenko - Petr Gubanov
C:  Nathan Jawai - Aleksey Savrasenko

Görüldüğü üzere Unics Kazan'ın kadrosunda tanıdık isimler mevcut. Eski oyuncularımız Terrell Lyday ve Mike Wilkinson, ülkemizde forma giymiş Henry Domercant, Zakhar Pashutin ve Lynn Greer gibi...

Unics Kazan'ın guard rotasyonunun gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz. Domercant, Lyday ve Greer burada en çok kullandıkları 3 oyuncu ama kısa forvet pozisyonunda McCarty'nin yedeği olmadığı için bazen Domercant'i kısa forvet olarak görebiliriz. Lynn Greer'ı zaten yakından tanıyoruz, kolay şut pozisyonu vermedikçe çekineceğimiz bir isim değil. Terrell Lyday ise bizden ayrıldıktan sonra inanılmaz bir yükselişe geçti, Eurocup'ın All Time First Team'ine girme başarısını gösterdi. Fizik olarak çok güçlü, potaya çok iyi gidebilen, kendi şutunu yaratabilen ve arkadaşlarına pozisyon hazırlayabilen bir isim. Onu muhtemelen Jamon Lucas Gordon ile savunacağız. Samoylenko ise iyi bir savunmacı ve pek potaya bakmayan bir oyuncu kurucu. Lakovic ile eşleşmelerini avantaja çevirebiliriz.

Henry Domercant bu takımın şuan en önemli skor opsiyonu olarak görülüyor. Koç Pashutin ona serbestlik tanımış ve istediği an topu kaldırıp potaya gönderebiliyor. Daha önce Domercant'e karşı defalarca oynadık ve hepsinde de onu durdurmayı başardık, bu sefer de aynısı olacaktır. Burada tek şüphem maça Ender-Lakovic ile başlarsak bu ikiliden birinin Domercant'e karşı fizik olarak sıkıntı yaşayacağı olabilir, belki ilk 5'e Jamon Lucas Gordon hamlesi burada da derdimize çare olabilir.

Kısa forvet pozisyonunda Kelly McCarty All-Around diyebileceğimiz oyunculardan. Şut atar, ribaund alır, asist yapar, savunma yapar, kısacası her şeyi yapar. Artık 36 yaşına geldiği için eski verimliliği yok belki ama yine de büyük tecrübe ve gözünüz kapalı oynatabileceğiniz bir isim. O sahada olmadığında Unics Kazan çok kısa bir takıma dönüşecek, biz de burada Shumpert'ın 4 numarada oynadığı 4 kısalı formülümüze dönebiliriz belki, bu da elimizde yine bir koz olarak duruyor.

Uzun rotasyonunda eski oyuncumuz, Galatasaray Basketbolu'nun Cemal Nalga skandalından sonra şahlanmasında başrollerden biri olan Mike Wilkinson'ı görüyoruz. Onu anlatmaya gerek yok, keşke o sene sezon sonu ameliyat olmasaydı da takımımızda kalsaydı. Biz onu 5 numarada kullandık, Kazan ise 4 numarada kullanıyor ve bana göre durdurmamız gereken oyuncuların başında geliyor. Songaila'nın rakibine üstünlük kurarak bize 1 maçta avantaj getirmesinin zamanı geldi, onun performansı çok önemli. Pivot pozisyonunda kullandıkları Nathan Jawai ve Savrasenko Avrupalı basketbolseverlerin yakından tanıdığı oyuncular. Nathan Jawai pota altında çok sert ve güçlü bir oyuncu, burada Zaza'nın yokluğunu hissetmemiz mümkün ama Furkan bu maç faul problemine girmezse ondan çıkış bekleyebiliriz. Savrasenko ise 2.15 boyu ve uzun kollarıyla pota altında oyuncularımıza set örebilecek bir oyuncu. Ama ikili oyun savunması zayıf olan bu iki uzun bizim karşımızda hep görmek istediğimiz uzun oyuncu türlerinden... Pota altı mücadelesi bu akşamki maç özelinde gerçekten çok önemli ve taraftarımızın yaratacağı bu muhteşem atmosferde Unics Kazan da sayıya giden en kolay yolun pota altı olduğunu biliyor. Burada savunmada bir sıkıntı yaşamazsak hücum tarafında da biz yine Pick'n Roll üzerinden bol bol sayı bulacağız, umarım Tutku'nun da bol süre aldığı bir maç olur diyerek ufak bir dilekte bulunayım.

Toparlamak gerekirse gerçekten çok önemli bir maça çıkıyoruz. Euroleague'in gediklisi ve F4 adaylarından Barcelona ile Siena'yı bir kenara koyduğumuz bu gruptaki en büyük rakibimiz Unics Kazan ve dolayısıyla bu maça hedef maç gözüyle bakabiliriz. Bu maçı kazanmak demek grup 3.lüğü için çok büyük bir adım atmak demek, daha da önemlisi Abdi İpekçi'de maç kazanmanın çok zor olacağını tüm Avrupa'ya duyurmak demek. İlkler çok önemlidir diyoruz ve bu sene çok ilk yaşadık. Bu maç da evimizde oynayacağımız ilk Euroleague maçı olduğu için bir ilk olacak, sonuç ne olursa olsun hiç unutmayacağımız ve bu güzel takımı desteklediğimiz için salondan mutlu ayrıldığımız bir maç olacak. Geçen sene Unics Kazan yine Abdi İpekçi'ye gelmişti ve 2500 kişi önünde maçı kazanıp dönmüşlerdi. Onlar yine öyle bir atmosfer bekliyorlardır ama karşılarında ne göreceklerinden henüz haberleri yok.

Muhteşem taraftarın yine yanında !