1 Ekim 2011 Cumartesi

Euroleague'e 1 Adım Kala | Rakip Asvel

İlk gün herhangi bir sürpriz yaşamadıktan sonra bugünkü rakibimiz Asvel karşısında daha da rahat bir maç çıkarabileceğimizi düşünüyorum. En önemli nokta, takımlar bir maçlığına da olsa birbirlerini tanıma şansı buldu ve Asvel Gravelines'i elemek için tüm kozlarını ortaya koymuşken bizim en önemli 3 hücum silahımız sahne almadı dün. 2 takım arasındaki fark da burada ortaya çıkacak zaten. Bizim iyi savunmamıza karşı Asvel de iyi savunmayla karşılık verebilir ama onların kilidi açabilecek oyuncu sayısı belliyken bizim 10 kişilik ana rotasyonda şimdilik en zayıf oyuncumuz olarak görebileceğimiz Cevher bile ön plana çıkıp maçı kazanmamıza yardım edebilecek potansiyelde bir oyuncu.

Asvel'in kadrosunu yazıp, önemli oyuncularından bahsedelim.

PG: Phil Goss - Leo Westermann - Theo Leon
SG: Edwin Jackson - Paul Lacombe - Diacono Lambert
SF: Dijon Thompson
PF: Kim Tillie - Jamie Skeen - Jean Charles
C: Hilton Armstrong - Bangaly Fofana

Guard rotasyonundaki en önemli isimleri şüphesiz Phil Goss. 5 sene önce ülkemizde Beykoz'da da oynayan Goss daha çok atmayı seven ve gününde olduğunda her yerden şut sokabilen bir oyuncu. Dünkü maçta görebildiğim kadarıyla hücumda Asvel'in performansı Goss'un yaratıcılığına endeksli durumda. İkili oyun savunmasında uzunlarımızın Goss'un üstüne çıkmasıyla ondan sayı yemeyeceğimizi düşünürsek geriye oynayacağı bire birleri durdurmak kalıyor. Burada el üstünden sokacağı şutlar çok önemli değil belki, dün olduğu gibi onlara karşı toleransımız var ama bire birde geçilmeyip arkadaşlarını devreye sokmaması çok önemli bizim için. Onu muhtemelen Jamon Gordon savunacaktır maçın büyük bölümünde ve bu maç özelinde bu yüzden pek çekinmiyorum Goss'dan. Goss'u yedekleyen diğer 2 oyuncu da 19 yaşında, Westermann ve Leon. İki oyuncu da Fransa'nın altyapı kategorilerinden A seviyesine yeni çıkmış, Westermann'ın ileride iyi bir guard olabileceğini düşünmekle birlikte henüz bu seviyeye hazır olmadığını ve tüm yükün Goss'un üstüne bineceğini söylemek yanlış olmaz.

2-3 numaralı pozisyonlarında ise genelde undersized ama bu eksikliklerini atletizmleri ile kapatan oyuncular var. Edwin Jackson'ı onların Shipp'i gibi düşünebiliriz, geçen maç da en çok süre alan oyuncusu olmuş takımının. Dijon Thompson'ı yakından tanıyoruz, son 2 senede oynadığı Hapoel ve St.Petersburg ile karşılaşmıştık ve özellikle Hapoel'deyken güçlü fiziğiyle canımızı yakmıştı ama ona karşı kullanabileceğimiz Shipp-Shumpert gibi oyuncularımız mevcut. Burada kullandıkları 3.oyuncu ise Lacombe, o da henüz 21 yaşında. Savunmada sorunları olmasına ve fizik olarak zayıf kalmasına rağmen hücum tarafında iyi ve katkı verebilecek bir oyuncu ama onun da tecrübe eksikliği büyük handikapı, buraları oynamaya hazır değil şimdilik.

Genel olarak yukarıda bahsettiğimiz 3 pozisyonu 5 oyuncu ile oynamaya çalışıyor Asvel ve boy-fizik dezavantajlarını atletizm ve tempo yapmaya çalışarak kapatmaya çalışıyorlar.

Uzun rotasyonunda Kim Tillie ve Hilton Armstrong gibi 2 iyi uzunu var Asvel'in ama bu oyuncuları yedeklemekte sıkıntı yaşıyorlar. Kim Tillie 2.11 boyuna rağmen hem içeriden hem dışarıdan gerek şutlarıyla gerek atletizmi ile bize sıkıntı yaratabilecek bir oyuncu. Burada daha sizelı ama Tillie'ye göre yavaş kalabilecek Songaila'nın yerine daha çok Cevher'i tercih etmemiz muhtemel ama Songaila da hücumda Tillie'yi faul problemine sokabilir. Pivotları Armstrong ise benim NBA'den takip ettiğim ve beğendiğim bir uzun. Savunma tarafında uzun kolları ve atletizmi ile bütün açıkları kapatabiliyor, buna karşı hücum tarafında ise pek etkin bir oyuncu değil. Tillie ya da Armstrong'u faul problemine sokmaya çalışmak yapmamız gereken ilk şey olmalı, bu 2 oyuncudan biri kenara geldiğinde zaten ağır bastığımız pota altından maçı domine edebiliriz.

Genel olarak Asvel, Fransız basketbol takımlarının karakteristik özelliği olan, savunmada ellerin kolların çalıştığı sert savunma yaparak, hücumda da mümkün olduğu sürece sete kalmayıp tempo yaparak oynayan bir ekip. Kalite olarak Paok'dan iyi gibi gözükseler de rotasyonlarının önemli parçasını oluşturan 2-3 oyuncunun henüz çok genç olması ve pota altında 2 uzunlarının alternatiflerinin olmaması gibi önemli handikapları var. Maçın temposunu fazla yükseltmezsek ve hücumda top kaybetmeyip onların kolay sayı bulacağı fast-breakleri önlersek bu maçın dünkü maçtan da rahat geçeceğini tahmin ediyorum. Bizim açımızdan bugünün önemli oyuncusu ise Cevher bana göre, bire bir eşleşmede Tillie'ye yenilmezse zaten rahat geçmesini beklediğimiz maçı ilk devre sonunda bile kopartabiliriz.

Bu arada dün bu maçın 17.00'da mı yoksa 20.00'da mı oynanacağı hakkında çelişkiler vardı, bugün 20.00'da NTV'deymiş maç. Keşke 17.00'da olsaydı demeden geçemiyorum. Rahat geçmesi beklenen Asvel maçı öncesinde 3 saat dinleneceğimize, çok zor geçecek olan Rytas maçı öncesi 3 saat dinlenmeyi tercih ederdim. Zaten ev sahibi avantajı olan Rytas'ın ilk maçını turnuvanın ilk günü oynaması ve dün dinlenmesi, bizim ise 3 gün üst üste maç oynamamızın gerektiği bir ortamda bu saat konusu küçük ama çok önemli bir ayrıntı. Yine de bu maçtan 5-6 saat sonra oynayacak olsak bile bizim Rytas'ı yenecek gücümüz de var, bir kaza yaşamayıp Asvel'i geçtikten sonra onu da detaylıca yazmaya çalışırım.