12 Ekim 2011 Çarşamba

Euroleague Fantasy Challenge


Euroleague Fantasy Challenge, Avrupa Basketbolu'nu yakından takip edenlerin iyi bildiği ve Euroleague'i yakından takip etmemize vesile olan, oyuncu dağarcığımızı genişleten çok zevkli bir oyun. Önce oyuna nasıl giriş yapılabileceğini anlatalım, daha sonra da nasıl takım kurulacağından ve 1-2 püf noktadan bahsedelim.

Oyuna Kayıt Olma

http://fantasychallenge.euroleague.net/ adresine gidip, alt taraftaki "JOIN" butonuna tıklayın. Devam etmek için karşınıza çıkan kuralları okuyup kabul etmeniz gerekiyor. Ardından ekrana gelen formdaki ad, soyad, e-mail adresi şifre bilgilerinizi eksiksiz doldurup ülke, dil, favori takım, favori oyuncu, cinsiyet, doğum tarihi seçeneklerini işaretlemelisiniz. Son olarak da telefon numaranızı yazıp (Türkiye için başına +90 eklemelisiniz) kayıt yaptırabilirsiniz. E-mail adresinize gelen aktivasyon mail'ini açıp kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra bilgilerinizi onaylayarak kaydınızı tamamlayabilirsiniz.

Takım Kurma

Oyuna kullanıcı adı ve şifreyle giriş yaptıktan sonra gelen ekranda "Create Your Team" butonuna tıklayın. Takımın ismini yazdıktan sonra elimizdeki 500 krediyle 2 Point Guard, 4 Shooting Guard / Small Forward, 4 de Center seçerek 10 oyuncudan oluşan takımınızı oluşturabiliyorsunuz. Son olarak da Confirm'e tıkladığınızda takımınız artık kurulmuş oluyor.

Kendi pozisyonlarının en iyi oyuncularının puanı genelde 70'den aşağı olmadığı için bu tarzda en fazla 3-4 adet oyuncu kadronuzda bulundurabiliyorsunuz. Ya da tercihe göre en iyilerden 6-7 oyuncu alıp gerisini hiç süre alamayan ve katkı veremeyecek olan düşük puanlı oyuncularla tamamlayabilirsiniz, bunun aksine her oyuncunun belli bir standartın üstünde olduğu bir takım da yaratabilirsiniz, tercih size kalmış. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta oyuncunun efficiency (verimlilik) puanı. Yani bir maçta 35 sayı atmış bir oyuncu 20 puan getirirken 15 sayı atmış bir oyuncu 25 puan getirebiliyor. Puanlar hesaplanırken oyuncuların kaçırdığı her şut, yaptığı her top kaybı, yediği her blok hanesine (-) olarak yazılıyor. Ayrıca sayı kadar ribaund, asist, top çalma, blok ve şut yüzdesi de çok önemli olduğu için kadro seçiminde bu kriterleri göz önüne almakta yarar var.

Euroleague ilk hafta maçları oynanasıya kadar kadronuzu istediğiniz kadar değiştirebilirsiniz ama ilk haftanın ilk maçı oynanmaya başladıktan itibaren o haftaki tüm maçlar bitesiye kadar kadronuzu değiştiremiyorsunuz. Tüm maçlar bittikten sonra ise önünüzdeki hafta için 10 kişilik kadroda 3 oyuncu değiştirme hakkınız var. Burada da en önemli olan şey, oyuncuların puanının değişimini göz önüne almak ve ilk haftalarda en iyi kadroyu kurmak yerine mümkün olduğu kadar puanına göre iyi performans verecek oyuncuları seçmek.

Şöyle bir örnek verelim. Tutku'nun şuan 26 puanı var gözüküyor. Tutku ilk hafta iyi bir performans sergilerse önümüzdeki hafta için puanı 26'dan 40 küsürlere, hatta performansına bağlı olarak daha da yükseklere çıkabilir. Daha sonra tercihe göre Tutku yerine daha düzenli ve daha fazla katkı verebilecek bir oyuncuyu kadronuza alabilirsiniz. Bu şekilde 3-4 oyuncu yakaladığınız an ilk başta 500 kredi olan kadronuzun değeri 600'a yaklaşmaya başlar. Siz de bunun avantajıyla ilerideki haftalarda 600 kredilik değerde bir kadro ile puanları toplamaya başlarsınız. Bu yüzden ilk haftalarda en iyi kadroyu değil de çıkış yapabilecek ve değerini arttıracak oyunculardan oluşan bir kadroyu seçmek, 20 civarı maç oynanacak olan oyunda ilk hafta size az puan getirecek olsa da diğer haftalar için sizi çok rahatlatır.

Liglere Katılmak

Oyuna girdikten ve takımınızı kurduktan sonra gelen ekranda yukarıdaki "Private Leagues" butonuna tıklayıp, "JOIN A PRIVATE LEAGUES" başlığını seçin. Burada alfabetik sırayla 3-4 parçaya bölünmüş liglerden, girmek istediğiniz lig için uygun harf aralığını seçin. Ligin adını bulduktan sonra şifresiyle birlikte giriş yaptığınızda lige katılmış olacaksınız. Girdiğiniz ligde diğer kullanıcılarla bir yarış içerisindesiniz, her hafta alınan puana göre ve toplam puana göre durumunuzu görebiliyorsunuz.

1 takımla istediğiniz kadar lige katılabiliyorsunuz. Türkiye'de oyuncuların ya da basketbol sitelerinin ödüllü ligleri var, geçen sene Sinan Güler bunu yapmıştı, onları da takip etmekte fayda var. Benim açacağım lige girmek isterseniz de;

Lig Adı: Final Four - İstanbul
Şifre: devotion

Oyunla ilgili söylenebilecek her şeyi yazdım sanırım. Oyunu oynaması yukarıda görüldüğü kadar uzun ve zahmetli değil aslında. Futbol oyunlarıyla her hafta uğraşamayan ben bile haftada sadece 3 oyuncu değiştireceğim bu oyunu aksatmadan oynuyorum ve ilgiyle sonuçları takip ediyorum. Bu sene Galatasaray'ın da bu platformda yer almasıyla oyunu ayrı bir zevkle oynayacağımız aşikar. Güzel bir Euroleague ve ELFC sezonu diliyorum.