7 Ekim 2011 Cuma

Hoşgeldin Zaza Pachulia

Galatasaray Erkek Basketbol Takımı'nda son 5 senelik süre zarfında çok şey değişti ama değişmeyen tek bir özelliği vardı. Bu takımın hiçbir zaman klasik pivot tanımına uyan iyi bir pivotu olmamıştı, buraya uydurabileceğimiz en iyi isim Fatih Solak'tı ki durumun vehametini artık anlayın :) Şuan ise bu algıyı kenara bırakabilecek bir transfer yaptık, kadromuza 5 numaranın tanımı olabilecek bir oyuncuyu, Zaza Pachulia'yı kattık.

Zaza Pachulia Dwight Howard'ı savunurken...

Lokavt transferlerine ne kadar karşı olduğumu ve genelde fayda getirmeyeceğini düşündüğümü bilen bilir. Ama bu transferde ufak bir detay var ki o detay bize bu sene hayal edemeyeceğimiz başarıları getiren nokta olabilir. Lokavt konusunda uzlaşmaya çalışan takım sahipleri ve oyuncular arasında gerçekleşmesi olası bir madde var. Buna göre takım sahipleri lüks vergisini aştıklarında ödedikleri büyük miktarlardan kurtulmak için, her takımın bir oyuncusunu alacağı karşılığında serbest bırakabilmesi önerisini getirdi. Bu öneri muhtemelen kabul olursa ki olacak gibi gözüküyor, Atlanta'nın önünde 2 seçenek var; Zaza ya da Marvin Williams. Marvin Williams Atlanta'nın zamanında çok şeyler beklediği bir oyuncu ve 3.sıra draft seçimiydi. Hem kontratının Zaza'dan çok daha yüksek olması, hem de takıma daha fazla katkı yapabilecek bir oyuncu olması ise o ihtimali biraz azaltıyor. Daha yüklü bir kontratının olup Salary Cap'i daha fazla boşaltacak bir oyuncu olması ise onun gönderilme ihtimalini arttırıyor. Zaza da Galatasaray'a gelmişken burada kalmak isterse, Atlanta Zaza'ya alacağı olan 2 yıllık 10 milyon doları ödeyip, Salary Cap'i rahatlatıp lüks vergisinden kurtulabilir. Bu tabi ki bizim çok isteyeceğimiz bir durum, şimdilik oturup bu senaryonun gerçekleşmesini bekleyeceğiz.

Bu senaryo gerçekleşmese bile Euroleague takvimini göz önüne alırsak Zaza takviyesi bize kazanmamızın zor olduğu deplasmanlardan 1-2 ekstra galibiyet getirebilir ki bu da Euroleague'de ilerleyebilmemizin kilit anahtarı olabilir Top 16 gruplarında... Zaten Zaza gittiğinde de geçen seneki Jerry Johnson hamlesine benzer şekilde Euroleague'den elenen bir takımdan iyi bir uzunumuzu kadromuza katma opsiyonu cebimizde bulunuyor, ya da burada yine Sertaç'a güvenebiliriz belki.

Zaza Pachulia - Kevin Garnett tartışmasını oyuncular ayırmaya çalışıyor.

Zaza Pachulia'nın nasıl bir oyuncu olduğuna gelirsek yukarıdaki fotoğraf onu iyi özetliyor. Avrupa'dan NBA'e gitmeden Ülker'de hücum yönüyle fark yaratan bir oyuncu olan Zaza, NBA'de ise mücadelesi ve agresifliği ile ön plana çıkıyor. Sahada olduğunda takımı için her şeyini veren gerçek bir savaşçı gerçekten. Pota altında bu tip agresif bir oyuncumuz yoktu açıkçası ve şuan kusursuz bir pota altı rotasyonuna sahip olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. NBA'de hücumuyla çok öne çıkmayan Zaza, Avrupa'da ise bu açıdan da dominant bir oyuncu ve burada zaten çok iyi olan hücum gücümüzü bir seviye daha yukarıya çekecektir.

Uzun rotasyonumuza baktığımızda zaman zaman 4 numarada kullanabileceğimiz iş bitirici Shumpert, atletik ve şutör 4 numara Cevher, müthiş bir hücum silahı Songaila, her sene üstüne koyan ve takımın vazgeçilmezi konumuna gelen Andric, savunma ve ribaund katkısıyla Furkan ve son olarak da agresifliği, kimseye karşı geri adım atmaması ve hücum katkısı ile Zaza Pachulia. Çok iddaalı bir söylem olabilir ama bu pota altına karşı üstünlük kurabailecek bir pota altı Avrupa'da pek yok, benzerleri ve denkleri var ama Euroleague'de pota altında hiçbir takıma karşı zayıf kalmayacağımızı rahatlıkla söyleyebilirim.

Gelelim bu transferin eleştirebileceğimiz tek noktasına... Genç oyunculara verdiğimiz değeri burada anlatmaya çalışmıştım. Şimdi Zaza transferiyle burada bir soru işareti doğmuş oldu. Pivot rotasyonunda 3.ismimiz olan Sertaç'ın bir sakatlık olmadığı sürece artık süre alma şansı kalmadı. Böyle bir imkanımız varsa onu Zaza gidesiye kadar bir takıma kiralamamız en iyisi, tabi Zaza tüm sezon kalırsa 1 sezon boyunca kiralanması... Diğer açıdan Furkan'ın ise bol bol süre bulduğu rotasyonda şimdi bir güçlü rakibi daha var. Elbet süre bulacaktır ama hedef maçlar dediğimiz genç oyuncuların en büyük tecrübe kazanacağı ve kendine bir şeyler katacağı maçlarda süresi 10 dakikayı geçmeyecektir. Furkan'ı bu sene şimdiye kadar sadece 5 olarak kullandık ama burada Furkan'ın yapabileceği en iyi şey, şutu üzerinde çalışıp 4 numara dakikalarından da biraz çalmak ve oraya zaman zaman kaydırılan oyuncunun Shumpert değil de kendisi olmasını sağlamak olabilir.

Tüm bu yazdıklarımızı özetlersek; en büyük gücü Oktay Mahmuti'nin sistemi ve mücadeleyi bırakmayan yapısı olan Galatasaray'ın artık kağıt üstünde de inanılmaz bir kadrosu var. Lig için konuşursak, Efes'in kurduğu rüya kadroyla kadro kalitesi bakımımızdan aynı düzeye geldik, üstelik diğer tüm faktörler de bizden yana. Euroleague içinse Top 16'ya rahat kalmasını beklediğim takımımız Top 8'e kalabilmek için de şuan büyük bir koz oynadı ki Top 8'e kaldıktan sonra Final Four yapmak bundan daha kolay olabilir, nasıl 2 hafta önce Euroleague'e kaldıktan sonra Top 16'ya kalmamız, Euroleague'e girebilmemizden daha kolay dediysek...

Beklenti Top 16, başarı kıstası Top 8, son sözüm ise "Final Four'a sok bizi Oktay Mahmuti !"