10 Ekim 2011 Pazartesi

Cumhurbaşkanlığı Kupası Maçı | Rakip Fenerbahçe

Sezonun ilk kupası için 12 Ekim Çarşamba saat 18.30'da ezeli rakibimiz Fenerbahçe Ülker ile karşılaşıyoruz. 13 günde 7 maçlık inanılmaz yoğun bir maratonun son maçını oynayacak takımımız umuyorum bu maçı da kazanıp müthiş bir işe imza atacak.


PG: Roko Ukic - Curtis Jerrells - Hakan Demirel - Erbil Eroğlu
SG: Ömer Onan - Bogdan Bogdanovic
SF: Emir Preldzic - (Bogdan Bogdanovic)
PF: James Gist - Kaya Peker - Berkay Candan
C:  Gasper Vidmar - Oğuz Savaş

Fenerbahçe Ülker için ilk söyleyebileceğimiz şey geçen seneye oranla en önemli rakipleri Anadolu Efes ve Galatasaray'ın kadrolarını çok güçlendirdiği ortamda bu açıdan zayıf kalmaları. Saras-Kinsey-Lavrinovic-May yerine Jerrells-Bogdanovic-Gist-Vidmar(sakatlıktan) geldi ki hangi dörtlünün daha yararlı olduğunu bile tartışabileceğimiz bir durum var, üstelik en önemli silahları Marko Tomas'ın yaklaşık 1 ay daha oynamayacağını düşünürsek maçın favorisi olduğumuzu söyleyebiliriz. Burada bizi öne çıkaran etkenler sezonu erken açmak ve üst seviye çok fazla maç yapmamız ama bu maçlar tam aksine bize yorgunluk olarak da dönebilir, bunu da unutmamamız lazım.

Fb Ülker'in kısa rotasyonuna gelirsek; Ukic-Jerrells ikilisini görüyoruz. Burada sakatlıktan yeni çıkan ve ürkekliğini üzerinden pek atamayan Ukic'in ne yapacağı belirleyici olacak. İkili oyun savunması zaten üst düzey olan takımımızın burada düşünmesi gereken bire birde rahat adam geçebilen Ukic-Jerrells ikilisini durdurmak ki geçen sene bizi bir hayli zorlayan Ukic'i durdurmak için bu sene daha fazla silahımız var, en önemli silahımız da Jamon Lucas Gordon tabii ki. Geçen sene Olympiakos'un Fb Ülker'i Sinan Erdem'de 15 sayı geriden gelip yenmesinde de Ukic'e baskısıyla başrol oynayan Gordon'dan benzer bir performans bekliyoruz yine. Yine Ender Arslan'ın da Jerrells'a karşı neler yapacağı önemli, onun tecrübesine bu maçta çok ihtiyacımız var.

Lakovic - Ömer Onan mücadelesi...
Geçen sene Fb Ülker'in korkulu rüyası haline gelen Tutku'nun ikili oyunları ve Lakovic'in hücumdaki verimliliği oyunun gidişatını belirleyecek. Fb Ülker'de ise Ömer Onan savunmada Lakovic'i yavaşlatmaya çalışacak, hücumda ise takımına rahatlık vermeye çalışacak. Bu eşleşmeden galip çıkan oyuncunun takımı 1 adım öne geçecektir. Ömer Onan kenarda olduğunda ise Tomas olmadığı için Bogdanovic devreye girecek. 2-3 rotasyonlarına baktığımızda sadece 3 oyuncuya sahip olmaları yine bizim avantajımız. Ama burada da en önemli faktör Preldzic'i ne kadar yavaşlatabileceğimiz olacak. Geçen seneye baktığımızda 1 ve 2 numara pozisyonlarında çok daha güçlendiğimizi görüyoruz ama 3 numara pozisyonunda geçen seneki gibi ağırlıklı olarak Shipp görev yapacak ve bu formül geçen sene sezon genelinde mükemmel işlemesine rağmen finalde Preldzic'i durdurmayı başaramamıştı. Sezon başında 3 numara transferi istememin tek nedeni olan Preldzic eşleşmesi umarım bizi yine sıkıntıya sokmaz, eğer bu maçın bizim açımızdan tek bir "X Faktör"ü varsa o da Preldzic'i durdurabilmektir. Diğer yandan ne yaparsak yapalım Bogdanovic belli bir skor katkısı verecektir, onu olabildiğince zor şutlara yöneltip şut yüzdesini düşürmek de yapmaya çalışacağımız şeylerden biri olacak.


Uzun rotasyonlarında Vidmar'ın dönüşü ile pota altı sertliğine kavuştu Fenerbahçe ama Mirsad'ın yokluğu ile 4 kişilik ve olası bir faul problemi yaşadıklarında sıkıntıya düşecekleri bir uzun rotasyonları var. Yine 4 numarada ne yapacağı belli olmayan savruk ama patlayıcı güce sahip Gist ve Galatasaray maçlarında airballları ile ünlü Kaya'nın olması bizim için avantaj diyebiliriz, burada kupa maçlarında aktif dinlenme yaptığını söyleyebileceğimiz Songaila'dan iyi skor katkısı almak yapmaya çalışacağımız işlerden biri olacak. Gist ve Songaila gerçekten birbirine tam zıt diyebileceğimiz 2 oyuncu. Gist hücumda atletizmi ve potaya gidişleriyle bize sorun yaşatabilecekken, Songaila da diğer tarafta size'ını ve fizik üstünlüğünü kullanarak bol bol sayı bulabilir. Bu da yine maçın kilit eşleşmelerinden biri, galip çıkan takımına çok önemli avantaj sağlayacak. Zaza Pachulia'nın bu maçta oynamayacağını düşünerek maça ilk 5 başlayacak olan Furkan'ın Vidmar karşısında geri adım atmaması ve faul problemine girmemesi önemli, zira diğer eşleşmede Luksa Andric ikili oyunlardan Oğuz'un üstünden bulacağı sayılarla orada üstünlüğü bize geçirebilir ve geçen seneye oranla daha güçlendiği için de savunmada da Oğuz'un arkasında durabilir. Kısacası pota altında iki tarafın da birbirine üstünlük sağlayabileceği bir durum var, burada Shumpert ile birlikte daha geniş rotasyona sahip olan bizim biraz daha avantajlı olduğumuzu söyleyebiliriz.

Toparlarsak, geçen sene kağıt üstündeki inanılmaz büyük kadro farkına rağmen Fb Ülker ile başa baş mücadele eden ve son topa kadar şampiyonluğu bırakmayan takımımız artık çok daha güçlü ve bu maçın favorisi konumunda. Fb Ülker'in avantajı ise geçen seneye göre ilk 5'ini koruyor olması ve şu maçtan önce onları çok inceleyebileceğimiz bir maç oynamamaları, bir bakıma yeni transferleriyle birlikte kapalı kutu olmaları ve bize göre maça daha dinç çıkmaları. Maçın önemli detaylarını özetlersek;

Kilit Eşleşmeler: Jaka Lakovic - Ömer Onan, Josh Shipp - Emir Preldzic,  Darius Songaila - James Gist. Basketbol bu kadar basit bir oyun değil belki ama bu 3 eşleşmeden en az 2'sini lehine çeviren takım büyük ihtimalle maçı kazanacaktır.

Önemli Faktörler: Bizim adımıza; Preldzic'i yavaşlatmak, Fb'nin 2 pivotu Vidmar-Oğuz'u faul problemine sokmak. Fb Ülker adına; ikili oyunları iyi savunmak, Ukic'in ardından ikinci bir oyun kurucudan verim almak.

Kısacası mükemmel bir maç bizleri bekliyor. Takımımıza güvenim tam, Kayseri'den galibiyetle döneceğimize inanıyorum ama 13 günde 7.maçına çıkan bu takım kupayı kazanamazsa da onlara "Niye böyle oldu?" diyecek halimiz yok. Bu sene lig şampiyonluğu ve Euroleague'de başarının ana hedef olduğunu söylememize gerek yok sanırım.